Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elméleti vizsgaanyag - 10. kyu

2011.12.20

 

1. 10. kyu-s övvizsgaanyag ismerete, mely az alábbi:

Állások: Yoi Dachi, Fudo Dachi, Zenkutsu Dachi 

Ütések: Oi Jodan/Chudan/Gedan Tsuki, Morote Jodan/Chudan/Gedan Tsuki 

Védések: Seiken Jodan Uke, Seiken Juji/Mae Gedan Barai 

Rúgások: Hiza Ganmen Geri, Kin Geri 

 Erőnlét: 3 perc Kin Geri (hidari, migi) Fudo Dachi-ban, 25 fekvőtámasz, 30 felülés, 25 felugrás.

 2. Elmélet:

  A karate gi hordása, hajtása, az öv megkötése. Dojo etikett. Üdvözlési formák.  A kyokushinkai jelentése, szimbóluma . A kyokushin karate megalapítója. 

 

 

 

↓      ↓    ↓      ↓↓      ↓    ↓      ↓↓      ↓    ↓      ↓↓      ↓    ↓      ↓↓      ↓    ↓      ↓↓      ↓    ↓      ↓↓      ↓    ↓      ↓↓      ↓    ↓      ↓↓      ↓ 

 

A karate gi hordása, hajtása, az öv megkötése

Lásd a gyakorlatban.

Dojo etikett

 

DOJO ETIKETT

 

MIÉRT VAN DOJO ETIKETT

A Kyokushin Karate egy klasszikus harci művészet. Az egymás közötti kapcsolatokat a Dojoban a hagyományos japán karate tradíciók szabályozzák. Ezek a viselkedési normák hosszú idő alatt alakultak ki és jól beváltak. A modern nyugati társadalmakban ezek a normák nem szokásosak, tehát külön meg kell tanulnod őket, ha a Kyokushin útját akarod járni. Vannak akik könnyen elfogadják a viselkedés szabályait, mások nehezen.

mas_oyama_dojo_etiquette.jpg
Az etikett betartása Dojonként lehet enyhébb vagy szigorúbb. A szabályokat nem minden edző tartja és tartatja be szó szerint, de attól még léteznek és hozzátartoznak a Kyokushin Karatéhoz. 
Ha más klubban, más Dojoban edzel, tartsd be a Dojo etikettet, míg meg nem ismered a helyi eltéréseket. Nyugodt lehetsz, mert ezek nemzetközi szabályok, amelyek minden Kyokushin Dojora érvényesek.

MIELŐTT A DOJOBA LÉPSZ

A gyakorló ruhád (karategi) mindig legyen rendes és tiszta. Ha elszakad meg kell varrnod vagy foltoznod. Egy javított, foltozott karategit hordani nem szégyen, de egy szakadtat vagy piszkosat viselni igen. 
A nők, lányok egyszínű fehér pólót hordhatnak a karategi alatt, a férfiak semmit! 
Nem viselhetsz semmilyen ékszert, karórát edzés alatt!

A Dojoban mezítláb folyik az edzés, - a szabály alól kivételt az edző tehet, - ezért a cipőt, papucsot szépen rendben, sorban helyezd el, a Dojo bejárata mellett, ha lehet kívül!

A DOJOBAN

Amikor belépsz a Dojoba, vagy elhagyod azt, állj meg az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj hangos OSU!-t. Ez jelképezi a Dojo és a bent levők iránti megbecsülésedet.

Ha beléptél a Dojoba és még nem kezdődött el az edzés, sorban menj oda a magasabb övfokozatúakhoz, meghajlással és OSU!-val köszöntsd őket! Kezdd a legmagasabb övfokozatúval!

Ha már bent vagy a Dojoban és nálad magasabb fokozatú lép be várj, amíg ő maga végez a köszöntésekkel, azután menj oda hozzá és köszöntsd!

Ha magasabb fokozatú kezet nyújt neked, két kézzel viszonozd - ez a tisztelet jele. A kezeid tartsd egyformán, ne a csuklóját, vagy az alkarját fogd meg a balkezeddel, mert az tiszteletlenség.

Ha feketeöves, vagy az edző lép a Dojoba, a rangidős (legmagasabb övfokozatú) karateka vezényeljen FUDO DACHI!-t és SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!-t, a válasz: OSU!

A küzdelmet ne gyakorold, ha az edző nincs jelen.

A DOJO rendes, tiszta és biztonságos állapotának fenntartásáért mindenki felelős.

Tilos a Dojoban enni, inni, rágógumizni és dohányozni.

AZ EDZÉS KEZDETE

Az edzés kezdetére a rangidős karateka álljon az első sor jobb szélére, és rangsor szerint sorakoztassa a csapatot. Igazodj jobbra és előre. Amikor az edző szemben feláll a csapattal, a rangidős vezényeljen FUDO DACHI-t, majd üdvözlést: SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!-t és OTAGAI NI REI!-t. Mindkettőre válaszolj meghajlással és hangos OSU!-val. Ezzel az edzés elkezdődik.

AZ EDZÉS

Ha késve érkezel az edzésre, belépés és köszönés után térdelj le az ajtó mellé, a fal felé nézve SEIZA-ba. Ha az edző szólít, állj fel, fordulj felé, hajolj meg és mondj OSU!-t. Utána gyorsan állj be a sorba! Ilyenkor már ne kezdj el a társaidnak köszöngetni, beszélgetni! 
PRÓBÁLJ NEM ELKÉSNI!

Mindig gyorsan hajtsd végre az utasításokat!

Ne lépj ki a sorból anélkül, hogy arra engedélyt kérnél az edzés vezetőjétől. Ha el kell menned, ne mászkálj a csapat és az edző közötti téren, lépj a sorod mögé, menj ki a sor mentén oldalra, és ott távozz.

Mindig a megfelelő megszólítást alkalmazd az edzésvezető felé (SEMPAI, SENSEI, SHIHAN) a Dojoban. Ha hozzád szól, mindig nyugtázd hangos OSU!-val.

Ha valamit mondani akarsz az edzőnek, várd meg az alkalmas pillanatot pl. két gyakorlat között, Yasume alatt, magyarázat idején, kérdésre,.. és hangos OSU!-val jelezd a szándékodat. Ha az edző megkérdezi mit akarsz, akkor közöld vele.

Ha bármit adsz a feljebbvalódnak mindig két kézzel nyújtsd át. Ez a tisztelet jele.

Az edzésed komoly dolog. Ne nevetgélj, ne vihogj, ne beszélj és ne szakítsd meg a gyakorlatot.

Mindig FUDO DACHI-ban várd a következő utasítást, hallgasd a magyarázatokat. Soha ne álldogálj csípőre tett kézzel.

Az edzésvezető minden utasításának kérdezés nélkül engedelmeskedned kell a Dojoban. Nem fog olyasmit kérni, amit ő maga ne próbált volna ki. Ha nem tudod helyesen végrehajtani, akkor próbáld a legjobb tudásod szerint megtenni. NE ADD FEL!

A páros gyakorlatok megkezdése előtt a partnered felé hajolj meg és mondj O NAGAI SHIMASU!-t. Amikor elválsz a partnertől, köszönd meg neki a közös munkát, mondj ARIGATO GOSAI MASHITA!-t.

A szünetek alatt ne ülj le, ne támaszkodj, ne feküdj le! Csinálj valami hasznosat, ne vesztegesd el az edzésidődet!

AZ EDZÉS BEFEJEZÉSE

Az edzés végén az edző felsorakoztatja a csapatot és megáll velük szemben. A rangidős, aki az első sor jobbszélén áll, vezényeljen: SHINZEN NI REI!-t, válasz OSU!, az edzésvezetőnek megköszönjük az edzést- vezényszavak: SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI DOMO ARIGATO GOSAI MASHITA! - válasz: ARIGATO GOSAI MASHITA!, a társainknak is köszönetet mondunk - vezényszavak: OTAGAI NI DOMO ARIGATO GASAI MASHITA! válasz: ARIGATO GOSAI MASHITA!. Az edző általában a KEGOAARI! vezényszóval jelzi, hogy vége az edzésnek. 
Mielőtt kilépsz a sorból, illik megköszönnöd a társaidnak az edzést, mondj nekik ARIGATO GOSAI MASHITA!-t jobbra, előre, hátra és balra is.

Mielőtt kilépsz a Dojoból, ne felejts el megállni az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj OSU!-t.

NE FELEDD!

A Dojo etikett ugyanúgy része a Kyokushin Karaténak, mint az ütések, rugások stb. Ha nem tanulod meg és nem tartod be, akkor nem Kyokushint csinálsz. 
Senki sem kényszerít téged, hogy Kyokushin útját járd, járhatod a saját utadat, ha azt jobbnak tartod. Ellenben, ha edzéseken veszel részt, a Dojo közösségéhez tartozol, azt önként vállalod, tehát be kell tartanod az udvariasság szabályait, tisztelned kell a rangban feljebb levőket, de nem csak őket, hanem minden társadat. 
A tisztelet kijár a rangban feljebb lévőknek, tehát kijár neked is a nálad alacsonyabb övfokozatúaktól - EBBEN A SORRENDBEN!

Üdvüzlési formák:

otogai ni rei -  egymás üdvözlése

senpai ni rei - a magasabböves (előjáró, edzésvezető) üdvözlése

Sosai ni rei - a megalapító mester üdvözlése (S. Mas. Oyama)

Megnevezések, megszólítások:

kohai - alacsonyabb öves karatéka

dohai - azonos övfokozattal rendelkező karatéka

senpai - magasabb övfokozattal rendelkező karatéka, előjáró (főleg a mesterre használják)

sensei - tanár

shihan - mester (szó szerinti fordításban)

kancho - igazgató

sosai - megalapító 

  

A kyokushinkai jelentése, szimbóluma

Kanji

A jel a japán kanji írással készült, három szó összevonásából.

KYOKU - legtávolabbi, alapvető

SHIN - igazság, valóság

KAI - találkozni, összekapcsolni

A KYOKUSHINKAI jelentése: "Találkozás a végső igazsággal."

   
Kanku

A jel a kyokushin karate szimbóluma.

Az alsó és felső részen a csúcsok az egységet, az oldalsó tompa részek az erőt, a középső kör a végtelent, a külső kör a harmóniát és a körmozgást jelképezik.

 A kyokushin karate megalapítója. 

Sosai Masutatsu Oyama.  született: 1923., elhunyt: 1994. 10. danos mester.

Dojo Kun = a karatés eskü 

 

Fogadjuk! 
Rendületlenül edzeni fogjuk testünket és lelkünket.

Fogadjuk! 
A BUDO igazi útját követjük, így fejlesztjük képességeinket.

Fogadjuk! 
Szilárdan törekedni fogunk önmagunk legyőzésére.

Fogadjuk! 
Megtartjuk az udvariasság szabályait, tiszteljük előljáróinkat és a rangban feljebb lévőket. 
Tartózkodunk az erőszaktól. 

Fogadjuk! 
Követjük az emberiesség tanítását, soha nem feledjük az alázatosság igaz erényét.

Fogadjuk! 
Tiszteljük a bölcsességet és az erőt, nem keresünk más vágyakat.

Fogadjuk! 
Egész életünkben a karate fegyelmével járjuk a Kyokushin útját.

A Kyokushinkai Karate fokozatrendszere:
20 fokozatból áll. 10. tanuló fokozat (kyu) és 10 mester fokozat (dan). 
 
TANULÓ FOKOZATOK:
 
10. kyu és  9. kyu - fehér színű öv (piros:9.kyu)
8. kyu és 7. kyu - kék színű öv
6. kyu és 5. kyu - sárga színű öv
4. kyu és 3. kyu - zöld színű öv
2. kyu és 1. kyu - barna színű öv
 
MESTER FOKOZATOK:
 
1. dan - 10. dan-ig - fekete színű öv